Syrop z cebuli to od bardzo dawna znany sposób na leczenie kaszlu i bólu gardła. Przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Syrop z cebuli ma właściwości antybakteryjne, zawiera witaminy C, B oraz A. To źródło fosforu, kwasu foliowego, chromu, magnezu, żelaza oraz wapnia. Oprócz zastosowania podczas leczenia przeziębienia syrop z cebuli wspomaga obniżanie cholesterolu. Leczy choroby dróg moczowych i zapalenia pęcherza. Zawartość fitoncydy hamuje rozwój wirusów, ma działanie bakteriobójcze. Wzmacnia organizm, dodaje sił!

Najlepsze lekarstwo dla dzieci na przeziębienie oraz kaszel. Łagodny słodki syrop jest dobrze przyswajany przez dzieci, przez co z chęcią go zażywają.

Przepis na syrop z cebuli.

Skadniki:
– 2 lub 3 duże cebule
– cukier lub miód
– słoik

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w plasterki. W słoiku układamy ciasno na przemian warstwę cebuli oraz cukru. Wypełniamy słoik do ¾ objętości. Odstawiamy go w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach zacznie wydzielać się syrop z cebuli. Aby go wydobyć należy do słoika włożyć łyżkę i nabrać syrop z dna słoika. Co jakiś czas będzie wytwarzać się nowa dawka syropu.

Syrop z cebuli – dawkowanie.jak_zrobic_syrop_z_cebuli

Syrop podawać dwa lub trzy razy dziennie. Cebula to naturalny składnik, dlatego z ilością nie trzeba się trzymać schematu. Jeśli ktoś chce można dawkować wedle uznania. U dzieci zalecane są dwie łyżki rano i wieczorem.

Syrop z cebuli – naturalny domowy sposób na leczenie przeziębienia!