Jak zrobić zupę pomidorową
Jak zrobić zupę pomidorową to pytanie, które zadaje sobie wiele początkujących gospodyń domowych. W dobie zupek z torebek zapominamy czasem, że istnieją tradycyjne i dobre przepisy na zupę pomidorową. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.
Zupa pomidorowa z przepisu
Zupy to tradycyjne dania, które jadamy zazwyczaj w środku dnia. Potrawy te stanowią pierwsze danie najważniejszego posiłku, jakim jest obiad. Gorące i pożywne zupy doskonale sprawdzają się w naszym niezbyt ciepłym klimacie. Jedną z najchętniej jadanych zup jest zupa z pomidorów. Aby ją ugotować musimy znać przepis na zupę pomidorową. O to jak ją zrobić, warto zapytać kogoś ze starszego pokolenia. Babcia lub mama z pewnością będzie wiedziała sporo na ten temat. Jeśli nie mamy takiej możliwości, przepis na pomidorową znajdziemy w każdej książce kucharskiej. Wiele przepisów na pyszną zupę z pomidorów znajdziemy w sieci.
Jak gotować zupę z pomidorów
Na pytanie jak ugotować zupę pomidorowąjest wiele odpowiedzi, bo zupa ta doczekała się wielu wersji. Zacznijmy może od tego, że zupę taką możemy ugotować na mięsie lub rosołku. Gotowanie pierwszej zajmie więcej czasu, ale za to będzie ona smaczniejsza. Bezmięsna zupa pomidorowa to propozycja dla wegetarian. Chcąc przyrządzić tradycyjną zupę tego typu, musimy zacząć od przygotowania wywaru z mięsa i warzyw. W tym celu wrzucamy do garnka surowe mięso i obrane warzywa: marchew, pora, pietruszkę, selera itp. Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyciągamy je z garnka i wsypujemy tam pokrojone w kostkę pomidory, z których uprzednio zdjęliśmy skórki. Gdy pomidory się rozgotują, do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Właściwie zupa jest gotowa. Teraz tylko trzeba dodać coś, co ją wypełni i zagęści.
Zupa pomidorowa z ryżem
Częstym dodatkiem do zupy pomidorowej jest ryż. Ale uwaga; nie wolno gotować go w zupie. Można tak postąpić jedynie wtedy, gdy chcemy by nasza zupa była bardzo gęsta. Ryż rozgotowany w zupie utworzy coś w rodzaju papki. Wszystkie przepisy na zupę pomidorową sugerują by ryż gotować osobno i niezbyt długo. Dodany do zupy nie powinien się kleić. Nie może oczywiście być zbyt twardy, bo całość nie będzie smakować, a na dodatek rozboli nas brzuch.
Zupa pomidorowa z makaronem
Makaron, to kolejny najczęściej stosowany dodatek do zupy z pomidorów. Każdy przepis na zupę pomidorową sugeruje dodanie do niej innego rodzaju makaronu. Najstarsze przepisy mówią oczywiście o makaronie domowej roboty. Nowsze dopuszczają gotowe makarony dostępne w sklepach, głównie nitki, wstążki lub muszelki. Makaron, podobnie jak ryż musi być gotowany osobno i dodawany do zupy po dokładnym odsączeniu wody. W przeciwnym razie wywar straci swój smak, całość stanie się wodnista i nijaka.
Szybka zupa pomidorowa
Nie mając czasu na tradycyjny przepis na pomidorowąmożesz wykorzystać gotowe zupy. Najlepsze są te, które mają postać płynów. Jest to żywność najmniej przetworzona i najzdrowsza. Zawartość kartonu lub butelki wystarczy przelać do garnka i podgrzać. Makaron lub ryż trzeba dodać samemu. Zupy suche, czyli mające postać proszku zawierają wiele sztucznych składników. Są w nich wzmacniacze smaku i składniki naturalne poddane skomplikowanym i długotrwałym procesom przetwarzania. Okazjonalne spożywanie ich nie szkodzi twojemu zdrowiu, ale na dłuższą metę nie warto z nich korzystać mimo, że są tak wygodne i szybkie.