Potrawy wigilijne
Potrawy wigilijne, to jedna z najsilniej i najgłębiej zakorzenionych tradycji. Wigilia to wieczór magiczny i niezwykły. O jego magii, niezwykłości i uroku mówią nawet ci, którzy na co dzień nie kultywują tradycji religijnych. Podniosłość wieczoru poprzedzającego święta Bożego Narodzenia podkreślamy na wiele sposobów.
Na wigilię dom musi być wysprzątany i czysty, uczestnicy wieczerzy odświętnie ubrani, a na stole biały obrus i specjalnie przygotowane na tę okazję 12 potraw wigilijnych. W artykule tym postaram się zaprezentować najbardziej znane dania na wigilie.
Wigilijne zupy
Jako, że wieczerza wigilijna ma być uroczysta, przygotowuje się na nią minimum dwa duże dania. Pierwszym z nich są zupy. Pisząc o tym jakie potrawy na wigilię jada się w różnych regionach, nie sposób nie wspomnieć o zupie z grzybów, zupie z buraków i zupie z ryb. Tradycja mówi, że podczas wigilii nie jada się mięsa. Tak więc barszcz wigilijny i zupa grzybowa nie powinny być gotowane na mięsie. Obydwie zupy przygotowuje się na wywarach z warzyw. Barszcz musi być czysty i mieć piękny kolor. Zupa grzybowa może zawierać kawałki grzybów, makaron lub ziemniaki. Najlepiej przyrządzić ją z suszonych grzybów zamoczonych na noc przed gotowaniem. Zupę rybną gotuje się z głów rybich lub całych ryb. Również tu przyrządza się wywar z warzyw. Wigilijną zupę z ryb zagęszcza się odrobiną grysiku lub grzankami.
Wigilijne ryby
Ponieważ wigilia jest wieczerzą postną, dominują w niej ryby. Przeglądając potrawy wigilijne przepisy nie trudno zauważyć, że najchętniej jadaną w ten wieczór rybą jest karp. Karpia smaży się na maśle, piecze w piekarniku, podaje w galarecie, w śmietanie lub po żydowsku. Wraz z modą na nowe gatunki ryb, tradycyjny karp nie wiedzie już takiego prymu na wigilijnych stołach jak kiedyś. Zastępuje się go łososiem, pangą, tilapią i innymi rybami. Na wigilijnych stołach nie może zabraknąć śledzi. Przyrządza się je na bardzo wiele sposobów. Mamy więc śledzie marynowane w occie, śledzie w jabłku i śmietanie, śledzie w przyprawach korzennych, w pomidorach i tradycyjne w cebuli i oleju.
Wigilijne pierogi
Istnieją regiony, w których głównymi potrawami wigilijnymi są wyroby z ciasta z nadzieniami. Przepisy na wigilię w tych regionach, to przede wszystkim przepisy na uszka z grzybami jadane do barszczu oraz pierogi z serem, grzybami, kapustą i szpinakiem. Wszystkie uszka i pierogi muszą być zrobione ręcznie. Wyroby z marketu nie mają wstępu na wigilijny stół.
Wigilijne desery
Wieczerza wigilijna kończy się zazwyczaj słodkimi akcentami. A jest ich co najmniej kilka. Wigilijne potrawy na słodko też mają swoje wielowiekowe tradycje. Do większości z nich dodaje się mak, a to dlatego, że ułatwia on trawienie tłustych i pożywnych dań. Desery wigilijne to między innymi znane na Śląsku makówki, składające się z kawałków chałki, mleka i ugotowanej masy makowej, zawierającej migdały, orzechy, rodzynki i miód. Podobnym deserem jest kutia, w której znajdziemy mak, bakalie i ziarna pszenicy. Żadna wieczerza wigilijna nie może obejść się bez ciasta z makiem. Desery wigilijne, to także owoce suszone, z których robi się kompot i tak zwaną moczkę.